';

najdoskonalsze smaki inspirowane Śląskiem

Menu Restauracji Rączka Gotuje

Restauracja Rączka Gotuje została założona przez znakomitego Szefa Kuchni, znanego z wielu mediów Remigiusza Rączkę. Od 2009 zespół profesjonalistów z Remigiuszem na czele pracują nad najbardziej wyjątkowymi smakami i najdoskonalszym design, tak aby zaoferować Państwu niezapomniane wrażenia kulinarne i estetyczne.

Potrawy przygotowywane w naszej kuchni są fuzją tradycji, rodem ze Śląska i nowoczesności. Korzystając z doświadczeń naszych przodków i śląskich tradycji oraz wszystkiego co najlepsze znaleźć można we współczesnej kuchni z dumą przyrządzamy dla Państwa dania wyjątkowej jakości. Pracujemy, aby posiłek w naszej Restauracji pozostawił wrażenia na długi czas.

Zapraszamy Serdecznie!

na rozgrzewkę

PRZYSTAWKI

Co warto przekąsić oczekując na najważniejsze!

Przystawki

SAŁATKA Z MARYNOWANYCH ŚLEDZI

z winogronami, jabłkiem, suszonymi pomidorami z dodatkiem ciepłych bułeczek

12,-
TATAR Z POLĘDWICY WOŁOWEJ

podany z jajem przepiórczym w koszulce oraz tradycyjnymi dodatkami i pieczywem

28,-
LEŚNE GRZYBY W CIEŚCIE FRANCUSKIM

pod pierzynką serową

14,-
GORĄCE PIECZYWO TYMIANKOWO - CEBULOWE

4 szt. z dipem czosnkowym

9,-

To, co pływa, nie utonie…

ZUPY

Smaczna zupa na rozgrzanie!

Zupy

ROSÓŁ

podany z makaronem własnej produkcji i tradycyjnymi dodatkami

7,-
ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY

na wywarze jarskim

8,-
KREM Z PIECZONEGO BURAKA

podany z nutą kwaśnej śmietany

8,-
WODZIONKA Z BRAT KARTOFLAMI

śląska zupa chlebowa z dodatkiem podsmażanych ziemniaków

7,-
BIOŁY ŻUR Z MAŚLANKI

żurek na bazie maślanki z ziemniakami i kiełbasą śląską

8,-

aby się najeść

DANIA GŁÓWNE

Jak najbardziej treściwie, jak najbardziej po Śląsku!

Dania Główne

ROLADA WOŁOWA

z kluskami śląskimi i modrą kapustą

28,-
OZORKI W SOSIE CHRZANOWYM

z puree z musztardą francuską i buraczkami na sposób tradycyjny

28,-
DUSZONY KRÓLIK

w sosie własnym z ciemnymi kluskami i duszoną kiszoną kapustą

39,-
POLICZKI WOŁOWE W WINIE

duszone w winie i warzywach, z puree ziemniaczanym i kalafiorem romanesco

32,-
PIEROŻKI Z KASZĄ GRYCZANĄ

na sosie z gorgonzoli

25,-
PIECZONA GOLONKA W PIWIE I WARZYWACH

na kapuście zasmażanej, podana z pieczonymi ziemniakami, musztardą i chrzanem

39,-
STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ

z masłem czosnkowym, ziemniakami w sezamie i miksem sałat z winegretem

56,-
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA POD ZIOŁOWĄ SKORUPKĄ

na szpinaku na gęsto z czosnkiem i szarpańcami

34,-
CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE

z ragout z polędwiczki wieprzowej, sosem grzybowym i miksem sałat

29,-
WĄTRÓBKA DROBIOWA Z BIAŁYM WINEM

z puree ziemniaczanym i pieczonym jabłkiem z żurawiną

26,-
PIERŚ Z KACZKI CONFIT

z kaszą gryczaną i pieczonymi burakami z gruszką

39,-
PIERŚ Z KURCZAKA KUKURYDZIANEGO Z CHRUPIĄCĄ SKÓRĄ

podana z frytkami lub ryżem i zestawem surówek

29,-
CZARNY MAKARON Z KREWETKAMI KRÓLEWSKIMI

podany z sosem szczypiorkowym

34,-
SZTUFADA Z UDŹCA CIELĘCEGO

w sosie na brandy, z kluskami śląskimi i tartymi buraczkami na ciepło

39,-

z jeziora i z morza

RYBY

kwasy Omega-3 i Omega-6 pokryte łuskami!

Ryby

FILET Z SANDACZA Z JARZĘBINĄ

na puree z kaszy pęczak z bukietem warzyw

39,-
MAKRELA W CYTRYNOWEJ MARYNACIE

podana z frytkami i zieloną sałatką

29,-
ŁOSOŚ Z PIECA Z PIEPRZEM CYTRYNOWYM

podany na fasolce szparagowej i z opiekanymi ziemniakami

42,-

zdrowie i witaminy

SAŁATKI

pyszne, zielone i nie tylko…

Sałatki

SAŁATKA Z OSCYPKIEM I SUSZONĄ ŻURAWINĄ

podana na rukoli, liściach świeżego szpinaku z dodatkiem panierowanych boczniaków i prażonych nasion

25,-
SAŁATKA SZEFA

miks sałat z grillowanymi warzywami i kurczakiem

25,-
SAŁATKA Z GRILLOWANYM ŁOSOSIEM

na miksie sałat z rukolą i suszonymi pomidorami

29,-
DO KAŻDEJ SAŁATKI PODAWANE SĄ DWIE BUŁECZKI NA CIEPŁO ORAZ SOSY DO WYBORU

czosnkowy, koktajlowy, paprykowy na ostro

na osłodę…

DESERY

słodki finisz kulinarnych doznań…

Desery

PUCHAR LODOWY

4 smaki lodów, owoce sezonowe, bita śmietana, sos śliwkowy

18,-
FONDANT CZEKOLADOWY

(babeczka czekoladowa) podana z puree kokosowym i sorbetem z owoców leśnych

15,-
ŚLASKA KOPA

deser na spodzie biszkoptowo-kokosowym z dodatkiem alkoholu z owocami w syropie i bitą śmietaną

14,-
SZARLOTKA TYPU AMERYKAŃSKIEGO

z gałką lodów waniliowych

14,-
MINI TORCIK BEZOWY

z cytrynowymi lodami własnego wyrobu, bitą śmietaną i owocami sezonowymi

15,-
KARMELIZOWANA ŚWIEŻA GRUSZKA

na musie orzechowym i sorbetem z mango

16,-