Restauracja Rączka Gotuje została założona przez znakomitego Szefa Kuchni, znanego z wielu mediów Remigiusza Rączkę. Od 2009 zespół profesjonalistów z Remigiuszem na czele pracują nad najbardziej wyjątkowymi smakami i najdoskonalszym design, tak aby zaoferować Państwu niezapomniane wrażenia kulinarne i estetyczne.
najdoskonalsze smaki inspirowane Śląskiem
Menu Restauracji Rączka Gotuje
Potrawy przygotowywane w naszej kuchni są fuzją tradycji, rodem ze Śląska i nowoczesności. Korzystając z doświadczeń naszych przodków i śląskich tradycji oraz wszystkiego co najlepsze znaleźć można we współczesnej kuchni z dumą przyrządzamy dla Państwa dania wyjątkowej jakości. Pracujemy, aby posiłek w naszej Restauracji pozostawił wrażenia na długi czas.
Zapraszamy Serdecznie!
na rozgrzewkę
PRZYSTAWKI
Co warto przekąsić oczekując na najważniejsze!
Przystawki
SAŁATKA Z MARYNOWANYCH ŚLEDZI
z winogronami, jabłkiem, suszonymi pomidorami z dodatkiem ciepłych bułeczek
12,-
TATAR Z POLĘDWICY WOŁOWEJ
podany z jajem przepiórczym w koszulce oraz tradycyjnymi dodatkami i pieczywem
28,-
LEŚNE GRZYBY W CIEŚCIE FRANCUSKIM
pod pierzynką serową
14,-
GORĄCE PIECZYWO TYMIANKOWO - CEBULOWE
4 szt. z dipem czosnkowym
9,-
To, co pływa, nie utonie…
ZUPY
Smaczna zupa na rozgrzanie!
Zupy
ROSÓŁ
podany z makaronem własnej produkcji i tradycyjnymi dodatkami
7,-
ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY
na wywarze jarskim
8,-
KREM Z PIECZONEGO BURAKA
podany z nutą kwaśnej śmietany
8,-
WODZIONKA Z BRAT KARTOFLAMI
śląska zupa chlebowa z dodatkiem podsmażanych ziemniaków
7,-
BIOŁY ŻUR Z MAŚLANKI
żurek na bazie maślanki z ziemniakami i kiełbasą śląską
8,-
aby się najeść
DANIA GŁÓWNE
Jak najbardziej treściwie, jak najbardziej po Śląsku!
Dania Główne
ROLADA WOŁOWA
z kluskami śląskimi i modrą kapustą
28,-
OZORKI W SOSIE CHRZANOWYM
z puree z musztardą francuską i buraczkami na sposób tradycyjny
28,-
DUSZONY KRÓLIK
w sosie własnym z ciemnymi kluskami i duszoną kiszoną kapustą
39,-
POLICZKI WOŁOWE W WINIE
duszone w winie i warzywach, z puree ziemniaczanym i kalafiorem romanesco
32,-
PIEROŻKI Z KASZĄ GRYCZANĄ
na sosie z gorgonzoli
25,-
PIECZONA GOLONKA W PIWIE I WARZYWACH
na kapuście zasmażanej, podana z pieczonymi ziemniakami, musztardą i chrzanem
39,-
STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ
z masłem czosnkowym, ziemniakami w sezamie i miksem sałat z winegretem
56,-
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA POD ZIOŁOWĄ SKORUPKĄ
na szpinaku na gęsto z czosnkiem i szarpańcami
34,-
CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE
z ragout z polędwiczki wieprzowej, sosem grzybowym i miksem sałat
29,-
WĄTRÓBKA DROBIOWA Z BIAŁYM WINEM
z puree ziemniaczanym i pieczonym jabłkiem z żurawiną
26,-
PIERŚ Z KACZKI CONFIT
z kaszą gryczaną i pieczonymi burakami z gruszką
39,-
PIERŚ Z KURCZAKA KUKURYDZIANEGO Z CHRUPIĄCĄ SKÓRĄ
podana z frytkami lub ryżem i zestawem surówek
29,-
CZARNY MAKARON Z KREWETKAMI KRÓLEWSKIMI
podany z sosem szczypiorkowym
34,-
SZTUFADA Z UDŹCA CIELĘCEGO
w sosie na brandy, z kluskami śląskimi i tartymi buraczkami na ciepło
39,-
z jeziora i z morza
RYBY
kwasy Omega-3 i Omega-6 pokryte łuskami!
Ryby
FILET Z SANDACZA Z JARZĘBINĄ
na puree z kaszy pęczak z bukietem warzyw
39,-
MAKRELA W CYTRYNOWEJ MARYNACIE
podana z frytkami i zieloną sałatką
29,-
ŁOSOŚ Z PIECA Z PIEPRZEM CYTRYNOWYM
podany na fasolce szparagowej i z opiekanymi ziemniakami
42,-
zdrowie i witaminy
SAŁATKI
pyszne, zielone i nie tylko…
Sałatki
SAŁATKA Z OSCYPKIEM I SUSZONĄ ŻURAWINĄ
podana na rukoli, liściach świeżego szpinaku z dodatkiem panierowanych boczniaków i prażonych nasion
25,-
SAŁATKA SZEFA
miks sałat z grillowanymi warzywami i kurczakiem
25,-
SAŁATKA Z GRILLOWANYM ŁOSOSIEM
na miksie sałat z rukolą i suszonymi pomidorami
29,-
DO KAŻDEJ SAŁATKI PODAWANE SĄ DWIE BUŁECZKI NA CIEPŁO ORAZ SOSY DO WYBORU
czosnkowy, koktajlowy, paprykowy na ostro
na osłodę…
DESERY
słodki finisz kulinarnych doznań…